KOLACJA BIZNESOWA NR
10
8 września w Sali Konferencyjnej Hotelu ibis Styles Siedlce
odbyła się Kolacja Biznesowa nr 10 organizowana przez Wschodnią Izbę
Gospodarczą(WIG). Kolacje Biznesowe są cyklicznymi spotkaniami otwartymi przedsiębiorców
naszego regionu. Gościem Kolacji i jej prelegentem był główny ekonomista
Krajowej Izby Gospodarczej(KIG) Piotr Soroczyński.
Rozmowa dotyczyła analiz gospodarczych będących wskaźnikiem
dla polskich przedsiębiorców w czasach wysokiej inflacji, niestabilnej waluty,
zmian w Polskim Ładzie i rosnących stóp procentowych.
-Przy istniejących obecnie trudnych warunkach do prowadzenia
biznesu, zauważa się na rynku dalece idącą ostrożność przedsiębiorców we
wszystkich możliwych aspektach prowadzenia biznesu. Dzisiaj trzeba pracować na
znacznie większym poziomie rezerw i ostrożności niż do tej pory. To czy firma
ma, czy nie ma zdolności do przetrwania trudnego momentu jest bardzo istotne –
zaznaczył Pan Piotr Soroczyński.
Podczas spotkania wybrzmiała również informacja o nadchodzących
podwyżkach cen żywności. Zdaniem głównego ekonomisty KIG tegoroczne zbiory
rolne będą kluczowe jeszcze dla przyszłorocznego poziomu inflacji, ale już pod
koniec 2023 r. sytuacja powinna się ustabilizować.
Piotr Soroczyński
– główny ekonomista Krajowej Izby Gospodarczej. Ma przeszło dwudziestoletnie
doświadczenia analityczne jako ekonomista lub główny ekonomista w sektorze
finansowym (Bank Handlowy w Warszawie, Bank Ochrony środowiska, Korporacja
Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych), wsparte doświadczeniami zarządczymi (prezes
zarządu Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych, podsekretarz stanu w
Ministerstwie Finansów, odpowiedzialny za analizy makroekonomiczne i
zarządzanie długiem publicznym).
Mieliśmy również okazję poznać producenta win owocowych z
porzeczki, którego misją jest odnowienie wieloletniej polskiej tradycji w tym
zakresie, a starannie wyselekcjonowane owoce używane do produkcji, pochodzą z
plantacji zlokalizowanej w regionie siedleckim.
Zapraszamy na kolejne spotkania biznesowe organizowane przez
nasza Izbę.